czwartek, 3 lipca 2014

Dzień 184

Starta gruszka wylądowała dzisiaj w mojej owsiance z dodatkiem naturalnego kakao. Uwielbiam to połączenie! Oczywiście jednym z dodatków w tej wersji smakowej jest żurawina ;)

Gruszki bogate są w potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Zawiera kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie zawartość cukrów.
100g świeżej gruszki ma około 54 kcal, ale w 100g suszonej znajdziemy już 262 kcal.

Właściwości gruszek:
- owoce są lekkostrawne
- gruszkę Williama zaleca się podawać niemowlakom w formie deseru jako jeden z pierwszych owoców
- osobom ze stanami zapalnymi układu pokarmowego pomoże kompot z suszu
- gruszka ma właściwości przeciwgorączkowe
- miękkie dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, a spożywane w większych ilościach mogą nawet wywołać biegunkę
- niektóre odmiany cierpkie i mało soczyste, zawierające dużo garbników leczą biegunki
- zaleca się jedzenie gruszek przy zapaleniach dróg moczowych, kamicy nerkowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego
- sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate
- napar ze świeżych skórek gruszy stosuje się w formie okładów na trudno gojące się rany i owrzodzenia, a także przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu
- bardzo mocny napar z suszonych gruszek stosuje się w formie okładów na czoło i głowę - przy bólach głowy i migrenie
- w gruszkach występują komórki kamienne, czyli twarde cząstki miąższu wielkości ziarenek piasku wspomagające perystaltykę jelit
- bor zawarty w gruszkach może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. Jest on też szczególnie ważny podczas procesów związanych z transportem wapnia w organizmie (zapobiega ubytkom wapnia z kości dlatego dojrzałe gruszki powinny jeść osoby szczególnie narażone na osteoporozę - wystarczy zjadać 1 gruszkę na 3-4 dni i w ten sposób naturalnie zapobiegać ryzyku wystąpienia osteoporozy)
- gruszki zawierają jod, dzięki któremu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy
- rzadko wywołują uczulenia.

Osoby o wrażliwych jelitach, lub cierpiących na schorzenia dróg żółciowych gruszki w stanie surowym mogą zaszkodzić dlatego lepiej wtedy jeść je w formie gotowanej.

Jeśli chodzi o ćwiczenia od dziś mam przymusowe dwa dni wolnego, tym bardziej cieszę się, że wczoraj udało mi się znaleźć chwilę na trening ;)

Słonecznego piątku :)
Tydzień uciekł mi w oka mgnieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze - każdy będzie dla mnie motywacją
Podpisywanie się pod komentarzem ułatwi mi odpisywanie Wam :)
Dziękuję:)


Waiting for your comments - all of them will be motivation for me
Thank you:)